mama tulis sebagai kenangan

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Sunday, January 20, 2013

sudah lama tak update.

weekend ni mama tak balik. minggu lepas ayah ngn abang besar a.k.a abang aman datang rumah mama. seronoknya. ayah bawak mama balik rumah nenek jengka, nak urut. doktor cakap mama placenta previa type 3. hari selasa nanti mama ada appointment ngan pakar O&G untuk confirmkan. tapi masa bidan urut tu pegang perut mama, dia pun cakap memang uri kebawah and baby duduk tak betul. tapi alhamdulillah dia dah tolong betulkan. mama rasa ok sikit, perut tak keras sangat. bidan cakap mama xcukup rehat. mungkin  betul kot, since mama travel every week putrajaya-kuantan-putrajaya. naik bus, terhentak2. itu lah, dugaan untuk keluarga kita. 

hmmm..minggu ni mama buat kek untuk ayah n abang aman. mama rindu ayah ngan abang aman. teringat2 pimpin tangan abang aman, teringat dia lari2, teringat dia ajak mama main.."mama jom ain..." teringat semuanya tentang abang aman dan ayah.

sekarang abang besar panggil diri dia "AMAN".

ayah bagitau abg aman panggil buah nenas tu buah emas. comelnya abng aman.

apa lagi mama nak citer? mama citer pasal placenta previa ni la dulu. bahasa senang dia, uri kebawah. ada 4 peringkat which is peringkat paling teruk adalah peringkat ke 4 iaitu keadaan di mana uri terus menutup laluan bersalin.


Placenta previa (placenta previa AE) is an obstetric complication in which the placenta is inserted partially or wholly in lower uterine segment.[1] It can sometimes occur in the later part of the first trimester, but usually during the second or third. (sumber)


Traditionally, four grades of placenta praevia are defined:[1]
Grade Description
I Placenta is in lower segment, but the lower edge does not reach internal os
II Lower edge of placenta reaches internal os, but does not cover it
III Placenta covers internal os partially
IV Placenta covers internal os completely

kalau ikut doc kat klinik kesihatan mama dah type 3 tapi alhamdulillah, mama takde bleeding. mama doa uri ngan baby duduk betul semula and mama dapat besalin normal.

jenis-jenisnya


cukupla dulu. nanti mama cerita lain pulak. mama sayang anak2 mama.

No comments:

Post a Comment