mama tulis sebagai kenangan

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Monday, July 14, 2014

cerita tentang buah-buah hati

Bila anak sudah mula pandai bicara, dramanya juga semakin hebat...

Akmal oh Akmal sayang..Akmal memang sangat petah bercakap. Lately ni makin banyak 'drama' pagi dia.

Pagi tadi bangun ayah ajak mandi, menangis taknak mandi. Penyudahnya basuh muka ngan kaki je.

Nak minum milo, nak tidur katanya. Bila adik bangun, tak jadi tidur, main dengan adik. Bila mama suruh pakai baju sekolah, tak nak, ngantuk katanya. Bil mama kata pergilah tidur, mama dengar dia main ketawa-ketawa dengan adik.

Kejap lagi mama ajak gi sekolah, dia bantai menangis nak seluar lain, taknak seluar sekolah. Aduhai anakkkkk...

ni mama tulis khusus untuk Akmal baca bila besar nanti :-)

Monday, July 7, 2014

diari Ramadhan rafik eh diari ramadhan mama hehe

Diari Ramadhan Rafiq adalah drama TV tahun bila tah.

Lamanya tak update. Banyak sangat ceritanya tapi angin nak update tak sampai.

Anyway, Happy fasting everyone. Semoga Ramadhan ini menjadikan kita lebih baik dari sebelum-sebelumnya.

Ramadhan kali ini bagi kami sekeluarga adalah suatu yang indah untuk dikenang sebab Akmal ada mama ayah dan adik disisi :-). Tahun lepas Akmal dengan ayah berbuka di rumah nenek. Mama dan adik kat Putrajaya. Sedih. Apapun, itulah pengalaman yang banyak bagi pengajaran pada kita kan.

First day puasa bila kami buka puasa bersama, tersentuh sangat hati sebab teringat memori tahun lepas. Alhamdulillah, Allah izinkan kita bersama lagi. Mudah-mudahan kita akan terus bersama.

Tahun ni Abang Akmal ikut ayah berterawikh di masjid KIPSAS. Ayah kata abang duduk diam je tepi ayah. Ada satu hari abang tersengguk-sengguk ngantuk tunggu ayah habis sembahyang. Good boy. Mama dan ayah pesan supaya abang tak main lari-lari kat masjid. Ini lebih kepada nak didik Abang Akmal cintakan masjid dan solat jemaah. Mudah2an nanti Allah tunaikan cita-cita Abang Akmal nak jadi imam masjid di Mekah. Ayah dan mama terharu sangat bila Abang Akmal bagitau nak jadi imam di Mekah.

Adik? Adik menangis nak ikut ayah dengan abang hehe.

Few days before puasa, mama dah bekalkan adik FM. Bekalan kurang. Tapi insyaallah, adik tetap dapat yang terbaik dari mama. 

Semalam adik menjerit sebab terkejut bunyi ayam berkokok. Satu rumah gelakkan adik yang tengah syok berkeliling jalan sorang-sorang sambil semua orang sibuk nak sembahyang zohor. Haha! Mama stil nak tergelak lagi bila teringat. Semalam adalah hari adik berkenalan dengan ayam.

Ok lah, hari ni nak tunjuk gambar abang ikut ayah pergi belakang rumah nenek. First time abang pegi tu. Petik buah manggis. Ni jugak pertama kali abang tengok buah manggis. Kejadian berlaku pada Ahad 6/7/14.



Abang ensem dihati mama


Baju spiderman beli kat Alamanda. Suka sangat dia. Masa mula-mula beli, taknak buka. 

Akmal request ayah nak pokok manggis kat rumah. Ayah kata nanti ayah akan tanam.


Tuesday, June 10, 2014

update

Dah lama tak update blog sambil letak gambar2. 

Ni nak cerita apa yang berlaku semenjak dua tiga menjak ni. Adoi la..kena rampok lagi. Maling, memang dasar maling, ada ruang dan peluang, terus sambar. Kejadian berlaku  pada Jumaat 6 Jun. Disedari ayah bebudak ni sebaik sampai ke rumah lepas abis office hour. 



Koyak pagar, curik washing machine yang ada baju baru basuh malamnya, tak sempat jemur lagi.

Aku sebenarnya regret yang teramat sangat. Bagi aku kejadian kali ni salah kami. Biarkan washing machine tu kat luar.

Kami renovate dapur. Wm tu patutnya diletak dalam bilik kosong yang kami jadikan stor. Tapi tu lah, akibat berlengah..aku tak leh tak berkemampuan nak buat kerja-kerja orang lelaki..aku betul2 regret.

Aku rasa pepatah orang tua2, perangkap tak penah lupa pelanduk tu tepat2 kena atas hidung aku.

Sekian.

Note: ni kali ke 6