mama tulis sebagai kenangan

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, November 27, 2014

rangkuman peristiwa sejak berbulan-bulan lalu

Assalamualaikum blog,

Lama sungguh tak update. Tak berapa nak rajin.

Wokkehhh, secara ringkas rangkuman berita yang hendak dilaporkan sejak dari last post on July, tak ikut kronologi:-

1. Diluluskan memangku gred L48 oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Kehakiman dan Perundangan mulai 1 November 2014. Terima transfer order pada 29 Oktober 2014, lapor diri 3 November. Alhamdulillah, ini rezeki besar yang Allah bagi (rezeki merangkap juga ujian). Kenaikan kali ni tak perlu bertukar ke tempat lain. Cuma perlu tukar unit sahaja dari Penyemakan dan Pembaharuan Undang-Undang ke Unit Penasihat. Legaaaaa....walaupun tugasan yang menanti sangat mencabar. Besar gred besar juga amanah yang kena pikul. Tapi, bak kata senior DPP kat sini, "at least you cuma kena suaikan diri dengan kerja je, surrounding u dah biasa". Alhamdulillah, alhamdulillah. Now officially mama adalah Penolong Penasihat Undang-Undang Negeri. 

2. Mewakili office untuk Sukan 4 Penjuru dalam acara bola jaring. Wahhhhh..ini betul2 hebat sebab never in my life pergi bersukan apatah lagi mewakili haha! i'm not into sport. Kaki bangku! Tapi bos baru ni berjaya membuatkan mama main. Walaupun tak menang, yang penting teamwork. 2 weeks pun belum hilang letih dia haha.

3. We also celebrated besday ayah, bulan 9 aritu, besday mama on Oktober and besday abang besar baru ni. Early celebration untuk abang coz menangis-nangis balik sekolah nak kek spiderman. Akhirnya ikut kan juga. Sampai kedai kek, kek spiderman tak de. Ayah kata abang menangis kat dalam kedai. Mujur kedai ada toys spiderman yang letak atas kek tu, so beli kek and cucuk spiderman 3 ekor. Abang sengih sampai siang. Sekarang ni dalam dilema pulak mana nak celebrates ke tak nak besday abang dengan kawan2 kat tadika. 

4. Adik dah pandai cakap mama, ayah, cicak, tik referring to itik. Budak bijak dah pandai mintak nak mandi, pandai buang baju kotor kat laundry basket, ambik towel and going straight to bathroom. Suka buka pempes. Baru pakai dah bukak nak basuh and tukar baru, 

lagi apa ek?

nanti la sambung. 

Monday, July 14, 2014

cerita tentang buah-buah hati

Bila anak sudah mula pandai bicara, dramanya juga semakin hebat...

Akmal oh Akmal sayang..Akmal memang sangat petah bercakap. Lately ni makin banyak 'drama' pagi dia.

Pagi tadi bangun ayah ajak mandi, menangis taknak mandi. Penyudahnya basuh muka ngan kaki je.

Nak minum milo, nak tidur katanya. Bila adik bangun, tak jadi tidur, main dengan adik. Bila mama suruh pakai baju sekolah, tak nak, ngantuk katanya. Bil mama kata pergilah tidur, mama dengar dia main ketawa-ketawa dengan adik.

Kejap lagi mama ajak gi sekolah, dia bantai menangis nak seluar lain, taknak seluar sekolah. Aduhai anakkkkk...

ni mama tulis khusus untuk Akmal baca bila besar nanti :-)

Monday, July 7, 2014

diari Ramadhan rafik eh diari ramadhan mama hehe

Diari Ramadhan Rafiq adalah drama TV tahun bila tah.

Lamanya tak update. Banyak sangat ceritanya tapi angin nak update tak sampai.

Anyway, Happy fasting everyone. Semoga Ramadhan ini menjadikan kita lebih baik dari sebelum-sebelumnya.

Ramadhan kali ini bagi kami sekeluarga adalah suatu yang indah untuk dikenang sebab Akmal ada mama ayah dan adik disisi :-). Tahun lepas Akmal dengan ayah berbuka di rumah nenek. Mama dan adik kat Putrajaya. Sedih. Apapun, itulah pengalaman yang banyak bagi pengajaran pada kita kan.

First day puasa bila kami buka puasa bersama, tersentuh sangat hati sebab teringat memori tahun lepas. Alhamdulillah, Allah izinkan kita bersama lagi. Mudah-mudahan kita akan terus bersama.

Tahun ni Abang Akmal ikut ayah berterawikh di masjid KIPSAS. Ayah kata abang duduk diam je tepi ayah. Ada satu hari abang tersengguk-sengguk ngantuk tunggu ayah habis sembahyang. Good boy. Mama dan ayah pesan supaya abang tak main lari-lari kat masjid. Ini lebih kepada nak didik Abang Akmal cintakan masjid dan solat jemaah. Mudah2an nanti Allah tunaikan cita-cita Abang Akmal nak jadi imam masjid di Mekah. Ayah dan mama terharu sangat bila Abang Akmal bagitau nak jadi imam di Mekah.

Adik? Adik menangis nak ikut ayah dengan abang hehe.

Few days before puasa, mama dah bekalkan adik FM. Bekalan kurang. Tapi insyaallah, adik tetap dapat yang terbaik dari mama. 

Semalam adik menjerit sebab terkejut bunyi ayam berkokok. Satu rumah gelakkan adik yang tengah syok berkeliling jalan sorang-sorang sambil semua orang sibuk nak sembahyang zohor. Haha! Mama stil nak tergelak lagi bila teringat. Semalam adalah hari adik berkenalan dengan ayam.

Ok lah, hari ni nak tunjuk gambar abang ikut ayah pergi belakang rumah nenek. First time abang pegi tu. Petik buah manggis. Ni jugak pertama kali abang tengok buah manggis. Kejadian berlaku pada Ahad 6/7/14.



Abang ensem dihati mama


Baju spiderman beli kat Alamanda. Suka sangat dia. Masa mula-mula beli, taknak buka. 

Akmal request ayah nak pokok manggis kat rumah. Ayah kata nanti ayah akan tanam.